Elektronik belge uygulamalarında (EBYS, DYS vb)
UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi)
EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu) Uygulamalarında
KEP (Kayıtlı Elektronik Posta Sistemi)
MERSİS (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi Projesi)
Sağlık Uygulamalarında ( hastane randevu, eczane, ilaç reçetesi gibi)
Personel Elektronik Bordro Gönderimlerinde (KEP İK Projesi)
Banka ve Ödeme Talimatlarında
e-Belge vb. elektronik arşivin saklanmasında
Birçok farklı terim duyuyoruz; dijital imza, elektronik imza, güvenli elektronik imza… Bunlar arasındaki fark nedir?
Elektronik imza kavramı çok genel, üst bir tanımdır. Kişilerin elle atmış olduğu imzaların tarayıcıdan geçirilmiş hali olan sayısallaştırılmış imzaları, kişilerin göz retinası, parmak izi ya da ses gibi biyolojik özelliklerinin kaydedilerek kullanıldığı biyometrik önlemleri içeren elektronik imzaları veya bilginin bütünlüğünü ve tarafların kimliklerinin doğruluğunu sağlayan sayısal imzaları içerir. Dijital imza, diğer bir deyişle sayısal imza, asimetrik şifreleme tekniğine dayanır. İçeriğin matematiksel fonksiyonlardan geçirilerek eşsiz olduğu düşünülen bir değer bulunması sureti ile elde edilir. Güvenli elektronik imza ise E-imza Kanununa göre elle atılan imza ile aynı hukuki sonucu doğurmaktadır. Güvenli elektronik imza nitelikli elektronik sertifikaya dayanarak ve güvenli elektronik imza oluşturma aracı ile oluşturulabilir.
e-İmzanın yasal geçerliliği var mıdır?
e-İmza, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca, ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahiptir. Elektronik işlemlerde gönderilen bilginin yolda değişmediğini, gönderen kişiye ait olduğunu ve inkar edilemeyeceğini garantiler. e-İmza, elektronik ortamda gerçekleşen işlemlerde kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğunu garantiler.
e-İmzama nasıl sahip olurum?
e-İmza oluşturmak için kullanılacak olan Nitelikli Elektronik Sertifikalar, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na bildirim yapmış yetkili Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılara (ESHS) yapılacak başvuru ile alınır.
e-İmza başvurusunda hangi belgeler istenir ?
Bireysel Başvuru için gerekli evraklar
Başvuru sahibinin nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçen geçerli resmi belgesi.
Başvuru Formu’nun imzalı hali
Ödeme dekontu
Başvuru işlemleri menüsünden, e-imza başvurusu gerçekleştirebilirsiniz.
e-İmza başvuruma ilişkin ödememi nasıl yaparım?
e-İmza başvurunuza ilişkin ödemenizi online dan kredi kartı veya eft, havale yöntemi ile yapabilirsiniz.
e-İmza başvurumun tamamlanması için kimlik kontrolünü hangi yollarla gerçekleştirebilirim?
Kişilerin e-imzasının oluşturulabilmesi için kimlik kontrollerinin yapılması zorunludur. Bu işlem dört şekilde gerçekleştirilebilir. Adreste Kimlik Kontrolü ve Kurulum Hizmeti tercih edilerek, Noter aracılığıyla, TNB TEKNOLOJİ merkez ofisine gelerek, ya da İstanbul ofisimize giderek gerçekleştirebilirsiniz. Not: İstanbul şubemiz randevulu bir sistemle çalıştığı için gitmeden önce 0 212 272 80 73 arayarak randevu talep etmeniz önem arz etmektedir.
e-İmzam kaç yıl geçerli olacaktır?
Nitelikli elektronik sertifika alındığı tarihten itibaren talep edilen süre dikkate alınarak 1,2 ya da 3 yıla kadar geçerlidir.
e-İmza paketi nelerden oluşmaktadır ?
Elektronik imza paketi aşağıdaki ürün ve hizmetlerden oluşmaktadır:
- Nes (Nitelikli Elektronik Sertifika)
- Akıllı Çubuk
e-İmzamı iade edebilir miyim?
Elektronik imza kişiye özel üretildiğinden iadesi söz konusu değildir.
e-İmza sahiplerinin yasa ile getirilen hukuki avantaj ve sorumlulukları nelerdir?
e-İmza sahibinin uyması ve dikkat etmesi gereken şartlar, imzalandığı ve kendisine bir nüsha verilen nitelikli elektronik sertifika kullanıcısı sözleşmesi açıklanmalıdır.Elektronik İmza Kanunun Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliği’nin 15. Maddesinde Nitelikli Elektronik Sertifika Sahibinin Yükümlülükleri başlığında açıklanmaktadır. Ayrıca bu bildirim 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nun Madde 14 yükümlülüklerine uygun olarak yapılmaktadır.
e-İmzamın içerisindeki sertifikayı sildim, ne yapmam gerekiyor?
Sertifikanızı sildiyseniz adınıza yeni bir sertifika üretilmesi gerekmektedir. Bu işlem ücrete tabiidir.
e-İmzamı kaybettim, ne yapmam gerekiyor?
e-İmzanızı kaybetmeniz durumunda iptali için hemen bizim ile irtibata geçiniz.
e-İmzam ile text, word, pdf vb. formatta bir dokümanı imzalamak için ayrıca bir programa ihtiyacım var mıdır?
Evet, bilgisayarınızda bulunan bir dosyayı (text, word, excel vb.) imzalarken yardımcı bir programa gereksiniminiz vardır. İhtiyacınıza göre farklılık gösteren bu programlar aracılığıyla dosyalarınızı imzalayabilir ve imzalı dosyalarınızı doğrulayabilirsiniz.
mail, Yahoo, Mynet vb. uzantılı e-postalarımda e-imzamı kullanabilir miyim?
Web tabanlı e-posta uygulamalarınız aracılığıyla e-postalarınızı imzalayamazsınız. E-postalarınızı imzalayabilmeniz için MS Outlook ve benzeri bir e-posta uygulamasına gereksiniminiz vardır.
e-İmza Mac işletim sistemlerinde çalışıyor mu?
Çift işlemcili olması durumunda çalışmaktadır.
Elektronik imzanın hukuki sonuçları nelerdir?
Elektronik İmza Kanunu’nda; Güvenli Elektronik İmza, elle atılan imzaya eşdeğer kabul edilmiş ve Güvenli Elektronik İmza ile oluşturulmuş verilerin senet hükmünde olacağı, bu verilerin aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılacağı belirtilmiştir. Ancak kanunların resmi şekle veya özel bir merasime tabi tuttuğu hukuki işlemler ile teminat sözleşmelerinin Güvenli Elektronik İmza ile gerçekleştirilemeyeceği hükme bağlanmıştır. Diğer bir deyişle, kanunların merasimi ya da üçüncü tarafların şahitliğini gerek gördüğü emlak alım satımı, veraset ve intikal, evlenme gibi işlemler elektronik imza ile gerçekleştirilememektedir.
Elektronik imza sertifikaları şifreleme amaçlı kullanılabilir mi?
Hayır. e-İmza teknolojisi ile şifreleme teknik olarak mümkün olsa da e-İmza farklı bir kullanım alanına ve amacına sahiptir. Elektronik İmza Kanunu sadece elektronik imzayı düzenler, kriptografi (şifreleme) ise milli güvenlik gibi farklı boyutlar nedeniyle dünyada farklı kanunlar ile düzenlenmektedir. e-İmza oluşturma verisi ne kadar sık kullanılırsa elde edilme ihtimali, dolayısıyla güvenliğinin ve güvenilirliğinin azalması ihtimali o kadar artar. Bu nedenle e-İmza oluşturma verisinin sadece imza oluşturma amacıyla kullanılması uygundur. Nitekim; Telekomünikasyon Kurumu tarafından 6 Ocak 2005 tarihinde yayımlanmış bulunan Elektronik İmza Kanunun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in 15. maddesi d fıkrası ile sertifika sahibi “İmza oluşturma ve doğrulama verilerini sadece elektronik imza oluşturma ve doğrulama amaçlı olarak ve nitelikli elektronik sertifikanın içerdiği kullanıma ve maddi kapsama ilişkin sınırlamalar dahilinde kullanmakla,” yükümlü kılınmıştır. Bu hüküm ile sertifika ile birlikte sunulan açık ve özel anahtarın şifreleme amaçlı kullanımı engellenmiştir.